Basit suçlara istinaden çok daha ağır suçlar olarak bilinmekte ve cezaları da ona göre uygulanmaktadır. Her zaman açıklık getirdiğimiz gibi hırsızlıklarında kendi aralarında gruplara ayrıldığını görebilmekteyiz. Maddeler halinde sıralayacak olursak nitelikli hırsızlıksuçlarının başında hem şahsi, hem de kamu kuruluşlarına ait olan durumları görmekteyiz. Yani kime ait olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında yer alan, ibadete ayrılmış yerlerde bulunan eşyaları kapsamaktadır. Herkesin girebileceği yerlerde açıkta bırakılan eşyalarında alınması bu suçların içerisinde yer almaktadır. Bundan dolayı ortak kullanımlarda dahi alınan eşyalar izinsiz alındığı veya zarar verildiği sürece suç olarak kabul edilebilir.
Nitelikli Hırsızlık Suçunun Cezası
Özellikle de halkın yararlanmasına bırakılmış, araç içerisinde veya dışında olan mallarında alınmasını ekleyerek ne kadar geniş kapsamda olduğunu işaret etmekteyiz. Elektrik enerjisi hakkında yapılan uygulamalarda suç olarak kabul edilerek bu suçlara karışan kişilerin 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırıldığını bilmekteyiz. Suçun devamında ise elde veya üstte bulundurulan eşyanın çekip alınması bile ağır suçlar olarak kabul edilebilir. Bileşim sistemlerinin kullanılması da ayrıca suçlar arasında yer almaktadır. En fazla karşılaştığımız ise kişinin malını koruyamayacak durumda olması veya ölmesinden faydalanılarak işlenen suçlar kesinlikle göz ardı edilmemektedir. Tüm bu saydıklarımız olayın işlenmesi durumlarına göre ayrılarak ele alınmıştır.
Bu tarz suçların işlenmesi halinde şikâyetlerin geri alınması bile bir şeyi değiştirmezken savcılık tarafından 8 yıl süre zarfında mahkeme açıldığını bilmekteyiz. Mal varlığına karşı işlenen suçlar bunlarla sınırlı kalmayarak daha sayamadığımı birçok farklı olasılıkları bulunmaktadır. Basit suçlarla arasında olan farklar ise tamamen yıl bazından hem de daha uzun yıllar çerçevesinde hapis cezasına çarptırılıyor olmasıdır. Yani şu demek oluyor ki Mal Varlığına Karşı İşlenen Suçlar öyle hafife alınacak suçlar olmamaktadır. Tanınmamak için tedbir alarak bir de yetkisi olmadığı halde resmi sıfat takınarak işlenmiş suçlarda ise cezalar 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası ile sonlandırılabilir. Bu suçlar devam ettiği ve tekrarlandığı durumlarda da çok daha ağır cezalarla karşılaşılabilir.
Ceza Hukukundan kaynaklı hususlarla ilgili olarak avukatlık hizmetlerimiz bakımından bilgi almak için iletişim kısmında yer alan bilgilerden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Bir önceki yazımızda kasten adam öldürme konusunda ayrıltılı değerlendirmemizi inceleyebilirsiniz.