[Makale-Baslik]

Ceza Hukukunda Olağan Kanun Yolları


Ceza Mahkemelerinde sanık, mağdur, müşteki gibi tanımlarla yargılama içerisinde bulunan kişiler, mahkemenin vermiş olduğu beraat, mahkumiyet ve benzeri kararlar sonrasında yapacakları bazı başvuru türleri bulunmaktadır. Örneğin, sanık olarak yargılanan kişiler haklarında verilecek hapis cezası sonrasında mahkemenin bu kararına karşı kanun yollarına başvurma hakkına sahiptir. Bu süre zarfında gündeme olarak olağan kanun yolları gelecektir.

Olağan Kanun Yolları Nelerdir

Ceza mahkemelerinde verilen ve henüz kesinleşmeyen kararlara karşı gidilen başvuru yoluna olağan kanun yolları denilmektedir. 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununa göre olağan kanun yolları;

  1. İtiraz
  2. İstinaf
  3. Temyiz

şeklindedir.

Bahsettiğimiz bu üç kanun yolu içerisinde, ceza hukukunda yeni olarak göreve başlayan istinaf mahkemeleri dikkat çekmektedir. Bölge Adliye Mahkemelerinin kurulması ve göreve başlamasından sonra İstinaf Kanun Yolu da artık olağan kanun yolları içerisinde yer almıştır. Birkaç yıl öncesinde yerel mahkemelerin vermiş olduğu kararlara karşı, halk arasında ‘’dosyam temyizde’’ dönemi sona ermiş olup bölge adliye mahkemelerinin kurulmasından sonra artık yerel mahkemelerinin kararlarına karşı olarak öncelikli dosya ilgili istinaf ceza dairelerine gönderilmektedir. Bu nedenle bahsettiğimiz kanun yollarında, istinaf kanun yolunun kararları önem arz etmektedir.

İtiraz, İstinaf ve Temyiz kanun yolları ile ilgili makalelerimiz ayrı konu başlıkları altında ceza hukuku makaleleri kısmından ulaşabilirsiniz.

Av. Abdullah Fırat



Kategoriler

Son Makaleler

Son Videolar

BİR SORUNUZ MU VAR?