[Makale-Baslik]

Yeni Çek Yasası Ve Getirdiği Hapis Cezası


Baktığımız zaman 23.06.2016 yılı tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulan ve bir takım değişikliklerin yapılması yönünde kararların alınması sağlanan Yeni Çek Yasası an itibari ile kabul edilmiş ve özellikle de cezalarının daha da ağırlaştırıldığı açıklanmıştır. Bir takım nakit yerine geçen ve ticari faaliyetlerde çok sık kullanılan bu yapraklar karşılıksız çıkması konusunda daha garanti altına alındığı vurgulanmıştır. Yani eskiden kusur olarak kabul edilmiş olsa da şimdilerde kusur olarak görülmemekte ve her karşılıksız çek yaprağı için ayrı ayrı cezalar uygulanmaktadır. Baktığımız da ise bu değişikliklerin çok daha iyi olduğunu görerek hataların daha az yaşanmasına vesile olacağı düşünülmüştür.

Bundan dolayı sadece cezaları ile gündeme gelmemekte aynı zamanda da çek alabilmek için daha detaylı incelemelerin bulunduğunu bilmekteyiz. Yani çek talebinde bulunan kişiler veya şirketler için mutlaka adli sicil kaydı istenmekte ve ticari sicili göz önünde bulundurulmaktadır. Çek koçanlarına yenileri de eklenerek ortaya 4 farklı çek çıkmaktadır. Bunlar tacir çeki, tacir olmayan çeki, hamiline ve emir çeki olarak düzenlenmiştir. Burada ticari faaliyetleriniz üzerinden kullanacağınız çek prosedürü ise tacir çeki olmaktadır. Her bir yaprağında seri numaraları yer alarak ilgili kişilerin de bilgileri yer almaktadır. Sizlerde bu ayrıntılara dikkat ederek çek kurallarına uyum sağlayarak kullanımlarınızı gerçekleştirmeniz sizin ve geleceğiniz açısından iyi olabilir.

Yeni Çek Yasasında Hapis Cezası Var Mı ?

En çok merak edilen ise karşılıksız olan çeklerde getirilen hapis cezaları olmaktadır. İlk olarak ticari amaçlı çeki alan hamilinin çekin karşılıksız çıkması durumunda icra mahkemelerine başvuruda bulunarak çekin karşılıksız olduğunu bildirmesi yeterlidir. Ardından çekin sahibi için çıkan her bir karşılıksız çek için 1500 güne tekabül eden para cezası uygulanmaktadır. Bu para cezasının ödenmemesi durumunda ise hapis cezası ile cezalandırılmaktadır. Yani hem çekin bedelini ödemez, hem cezasını ödemez ise hemen Hapis Cezası uygulanarak cezalandırılacağını belirtebiliriz. Çekler bankaya ibraz edildikten ve karşılıksız olduğu ispatlandıktan sonra hamili tarafından başvurularak dava açılabileceği ayrıca bu hakkını ise ilk 3 ay ve 1 yıl içerisinde gerçekleştirebileceği belirtilmiştir.

Ceza Hukukundan kaynaklı hususlarla ilgili olarak avukatlık hizmetlerimiz bakımından bilgi almak için iletişim kısmında yer alan bilgilerden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bir önceki yazımızda hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının sonuçları konusunda ayrıltılı değerlendirmemizi inceleyebilirsiniz.

Av. Abdullah Fırat



Son Makaleler

Son Videolar

BİR SORUNUZ MU VAR?