Türk Ceza Hukukunda Nitelikli Dolandırıcılık Suçu
Ceza Kanunun 157. maddesinde düzenlenen dolandırıcılık suçu, tanım olarak hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zarar vererek, kendisine veya başkasına bir yarar sağlayan kişilerin yapmış olduğu eylem olarak adlandırılmaktadır. Kanun bu eylemlerin nitelikli bir hal şekilde işlenmesini de düzenlemiş olmakla birlikte dolandırıcılık suçunun nitelikli şekilde işlenmesi durumunda sanıklar hakkında verilecek ceza miktarlarında da artışa gitmiştir.
Dolandırıcılık suçunun nitelikli halleri ve ceza miktarları şu şekildedir:
Yukarıda belirttiğimiz nitelikli halleri, Kamu görevlileriyle ilişkisinin olduğundan, onlar nezdinde hatırı sayıldığından bahisle ve belli bir işin gördürüleceği vaadiyle aldatarak, başkasından menfaat temin eden kişi, hakkında da 3 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılama yapılır.
Dolandırıcılık ve Nitelikli Dolandırıcılık suçunda yer alan nitelikli hallerin üç veya daha fazla kişi tarafından birlikte işlenmesi hâlinde verilecek ceza yarı oranında; suç işlemek için teşkil edilmiş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi hâlinde verilecek ceza bir kat artırılır. Böylece bu suçlarda da örgüt adı altında işlenmesi ceza miktarı için arttırıcı hal olarak gösterilmiştir.
Av. Abdullah Fırat